Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα. Θεραπεία


Απαιτείται άμεση παραπομπή για εκτίμηση από χειρουργό. Εφόσον τα ευρήματα (κλινικά και εργαστηριακά) είναι ήπια και πρόσφατα, μπορεί ο χειρουργός κατά την κρίση του
να αποφασίσει σε συνεργασία με τον ασθενή να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει συντηρητικά (φαρμακευτικά και διαιτητικά) τη νόσο. Εφόσον τα συμπτώματα είναι εντονότερα και η κλινική κατάσταση του ασθενούς βαρύτερη ή τα εργαστηριακά ευρήματα συνηγορούν για σοβαρό επεισόδιο απαιτείται η άμεση χειρουργική παρέμβαση και θεραπεία.
   Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την ανοικτή μέθοδο διαμέσου μιας μικρής τομής. Στην περίπτωση αυτή ανευρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση απολινώνεται και αφαιρείται. 

 Τα τελευταία χρόνια προτιμάται η λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης η οποία είναι πιο ανώδυνη και αφήνει και μικρότερη ουλή. Ειδικά στις περιπτώσεις ασαφούς άλγους σε νεαρές γυναίκες η λαπαροσκόπηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής διότι επιτρέπει τον έλεγχο όλης της πυέλου δηλαδή των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες) που συχνά φλεγμαίνουν και δημιουργούν καταστάσεις που συγχέονται με την οξεία σκωληκοειδίτιδα.
   Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχει ρήξη και περιτονίτιδα, η δημιουργία αποστήματος μπορεί να χρειαστούν σχολαστικές πλύσεις της κοιλίας ή ακόμη και εντερεκτομή ή δεξιά κολεκτομή.