Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ενδοεπιδερμικό Καρκίνωμα

Το ενδοεπιδερμικό καρκίνωμα περιλαμβάνει τη νόσο του Bowen και την ερυθροπλακία του Queyrat.

        Νόσος του Bowen: Η νόσος του Bowen χαρακτηρίζεται
από μονήρεις ή πολλαπλές, καφέ ή κοκκινωπές πλάκες, που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα και συχνά και σε καλυμμένες περιοχές. Η τυπική πλάκα έχει σαφή όρια, είναι ελαφρώς επηρμένη, φολιδωτή και ελαφρώς πεπαχυσμένη. Η επιφάνεια είναι συχνά υπερκερατωσική και μπορεί να υπάρχουν εφελκίδες και πτυχές. Η εξέλκωση δεν είναι συνηθισμένη, αλλά όταν υπάρχει πιθανή κακοήθεια εξαλλαγή με διήθηση του χορίου.
       
Η διάγνωση είναι κλινική και γίνεται είτε από δερματολόγο είτε από ειδικευμένο δερματοχειρουργό.
Η θεραπεία των μικρών ή των επιφανειακών βλαβών περιλαμβάνει την ολική καταστροφή με απόξεση και διαθερμοπηξία ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο που καταστρέφει την επιφάνεια όπως κρυοθεραπεία. Στις νεότερες θεραπείες περιλαμβάνεται η χρήση αλοιφών οι οποίες όμως δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και είναι σε πειραματικό στάδιο, και η εξαίρεση της βλάβης με  laser. Η αφαίρεση και η κάλυψη με δερματικά μοσχεύματα προτιμάται για τις μεγαλύτερες βλάβες και για εκείνες που έχουν υποστεί κακοήθη εξαλλαγή. 

     
 Ερυθροπλακία του Queyrat: Η ερυθροπλακία του Queyrat είναι όμοια με τη νόσο Bowen κλινικά και ιστολογικά αλλά περιορίζεται στη βάλανο του πέους και στο αιδοίο, όπου οι βλάβες εμφανίζονται ως κόκκινες, βελούδινες, ανώμαλες, ελαφρώς επηρμένες πλάκες. Η θεραπεία είναι ίδια.