Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αιμορροϊδες. Τι είναι και πως δημιουργούνται



Οι αιμορροϊδικοί  ιστοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του περιφεριακού ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Οι εσωτερικές αιμοροϊδες είναι "μαξιλάρια" αποτελούμενα από αγγειακό και συνδετικό ιστό που ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο. Οι εξωτερικές αιμορροϊδες είναι αγγειακά συμπλέγματα που υπόκεινται του πλούσια νευρούμενου πρωκτοδέρματος.
Οι αιμορροϊδες λειτουργούν ως προστατευτικά μαξιλάρια που διογκώνονται με αίμα κατά την διάρκεια της αφόδευσης προστατεύοντας τον πρωκτικό σωλήνα από τον άμεσο τραυματισμό λόγω της διέλευσης των κοπράνων. Οι αιμορροϊδικοί ιστοί διογκώνονται όταν  αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Αυτό συμβαίνει στην παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, κατά την άρση βάρους και την αφόδευση. Οι παθήσεις των αιμορροϊδων μπορεί να αφορούν το εσωτερικό σύμπλεγμα, το εξωτερικό σύμπλεγμα, ή και τα δύο. Οι εσωτερικές αομορροϊδες γίνονται συμπτωματικές όταν το εσωτερικό σύμπλεγμα γίνεται χρόνια διογκούμενο ή ο ιστός προσπίπτει στον πρωκτικό σωλήνα λόγω της χαλάρωσης του περιβάλλοντος συνδετικού ιστού και διάτασης των φλεβών.
Οι εξωτερικές αιμορροϊδες γίνονται συμπτωματικές με την θρόμβωση, που οδηγεί σε μία οξεία έναρξη σοβαρού περιπρωκτικού άλγους. Όταν η θρόμβωση υποχωρεί, το υπερκείμενο δέρμα μπορεί να παραμείνει μεγενθυμένο, δημιουργώντας ένα δερματικό ράκος. Οι εσωτερικές αιμορροϊδες αναπτύσσονται διαφορετικά στις ηλικιωμένες γυναίκες και στους νεαρούς άντρες. Στις ηλικιωμένες γυναίκες η κύρια αιτία φαίνεται να είναι η χρόνια άσκηση πίεσης που οδηγεί σε αγγειακή διόγκωση και διαστολή οδηγώντας σε διάταση και διάσπαση του στηρικτικού συνδετικού ιστού περιβάλλει τα αγγειακά κανάλια. Η συνηθέστερη αιτία παρατεταμένης πίεσης αποτελεί η πράξη της αφόδευσης. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα κόπρανα μπορεί να είναι υγρά ή στερεά. Οι αιμορροϊδες δεν είναι διατεταμένα αγγειακά κανάλια, κιρσοί ή αγγειακές υπερπλασίες. Ο κύριος μηχανισμός σε νεώτερους άνδρες είναι η αυξημένη πίεση ηρεμίας μέσα  στον πρωκτικό σωλήνα, που οδηγεί σε ελαττωμένη φλεβική επιστροφή, φλεβική διόγκωση και διάσπαση των υποστηρικτών ιστών. Η αιτία της εξωτερικής αιμορρο'ι'δικής νόσου είναι άγνωστη αλλά σχετίζεται με τη διάταση όπως προκύπτει με δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Οι εσωτερικές αιμορροϊδες ταξινομούνται όπως παρακάτω: οι πρώτου βαθμού αιμορροϊδες αιμορραγούν, οι δευτέρου βαθμού αιμορραγούν και προσπίπτουν, αλλά ανατάσσονται αυτόματα, οι τρίτου βαθμού προσπίπτουν και ανατάσσονται με το χέρι και οι τετάρτου βαθμού αιμορραγούν, στραγγαλίζονται και δεν μπορούν να αναταχθούν.