Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Κονδυλώματα Γεννητικών Οργάνων-Πρωκτού

«Μπορουν να εμφανιστουν οπουδηποτε στα εξωτερικα γεννητικα οργανα των γυναικων και των αντρων»

 Τα ιδια τα κονδυλωματα δεν προκαλουν συμπτωματα, 
αλλα επειδη ειναι δυσκολο να διατηρηθει καθαρη η περιοχη, τα συνηθεστερα συμπτωματα ειναι η φαγουρα και ο ερεθισμος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Συνηθως η διαγνωση μπορει να γινει με την ληψη  ενος λεπτομερους ιστορικου και τη φυσικη εξεταση, καθως επισης και με τη ληψη ενος μικρου κομματιου απο μια απο τις αλλοιωσεις (βιοψια) για ιστολογικη εξεταση. Θα χρειαστει να γινουν εξετασεις για να ελεγξουν την πιθανη παρουσια και αλλων σεξουαλικα μεταδιδομενων νοσηματων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σκοπος της θεραπειας ειναι η καταστροφη των βλαβων με διαφορες μεθοδους. Συχνα χρησιμοποιουνται περισσοτερες της μιας μεθοδοι στην ιδια περιοχη. Εαν υπαρχουν λιγα κονδυλωματα, μπορει να αντιμετωπισθούν με τοπικη αναισθησια.  Εαν ειναι πολλαπλα η εαν εντοπιζονται στον πρωκτο η τον κολπο τοτε ειναι καλυτερο να αντιμετωπιζονται με γενικη αναισθησια.
Η καταστροφη των κονδυλωματων μπορει να γινει με διαφορους τροπους. Καθε μεθοδος εχει τα πλεονεκτηματα  τα της, εξαρτατε απο τον αριθμο  τους, το μεγεθος, την εντοπιση τους και την ευκολια για τον ασθενη. 
  • Καψιμο με ηλεκτροκαυτηριασμο η λειζερ: Αυτη η μεθοδος ειναι απλη και ακριβης και δεν υπαρχει αιμορραγια.  Μπορει να χρησιμοποιηθει για λιγα η πολλα κονδυλωματα. 
  • Ψυξη (κρυοχειρουργικη) : Αυτη η μεθοδος ειναι λιγο πιο αβολη, οχι τοσο ακριβης και δεν ειναι καταλληλη εαν χρειαζεται να καταστραφουν πολλα κονδυλωματα.
  • Εφαρμογη καυστικης ουσιας (ονομαζεται ρητινη ποδοφυλλου): Αυτη ειναι πιο επωδυνη, το τραυμα γινεται πιο ρυπαρο και δεν ενδεικνυται εαν υπαρχουν πολλα κονδυλωματα και απαιτουνται επαναλαμβανομενες συνεδριες ανα τακτα διαστηματα.
  • Αφαιρεση: Αυτη γινεται συνηθως σε μεμονωμενες αλλοιωσεις που ειναι πολυ μεγαλες για να αντιμετωπιστουν με τις αλλες μεθοδους.
Γενικη αναισθησια απαιτείται κυριως οταν τα κονδυλωματα καλυπτουν μεγαλες περιοχες η εντοπιζονται μεσα στον πρωκτο η στον κολπο. Θα καθοριστουν τα φαρμακα και οι επισκεψεις στο ιατρειο με παρακολουθηση.
Πρεπει να γνωριζετε οτι μερικες φορες τα κονδυλωματα στα γεννητικα οργανα δεν μπορουν να καταστραφουν σε μια μονο συνεδρια. Πιθανόν να χρειαστούν πολλαπλές θεραπειες. Επισης, μπορει να καταστραφουν εντελως και παρολα αυτα να επανεμφανιστουν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Τα κονδυλωματα στα γεννητικα οργανα μεταδιδονται απο το σεξουαλικο συντροφο.  Ειναι συμαντικο, επομενως και οι δυο συντροφοι να εξεταστουν.  Επισης, ειναι πολυ σημαντικο εσεις, ο συντροφος σας και ο γιατρος να συζητησετε για τους τροπους αποφυγης της επανεμφανισης  των κονδυλωματων ή για την αποφυγη της εξαπλωσης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες
www.filippou-surgery.gr