Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Κύστη κόκκυγα: Αιτίες και διάγνωση



Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αποτελεί μία από τις συνηθισμένες παθήσεις. Αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό της ιεροκοκκυγικής περιοχής, και θεωρείται ότι δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα.
Η πάθηση αυτή είναι συχνότερη στους άνδρες ασθενείς ενώ ηλικία παρουσιάζεται συνηθέστερα σε ηλικίες 15-40 ετών.
Κατά καιρούς έχουν συσχετιστεί αιτιολογικά διάφορες καταστάσεις, όπως η δράση διαφόρων ορμονών, η έντονη τριχοφυία, η μηχανική τριβή των παρακείμενων ιστών και η φλεγμονή. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατό να σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου είναι η ασχολία, το οικογενειακό περιβάλλον και η παχυσαρκία.

Σημεία και Συμπτώματα: Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να είναι από μία απλή μικρή διόγκωση της περιοχής μέχρι μία μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα, με ερυθρότητα, οίδημα και εκροή πύου. Συχνά παρατηρούνται υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η φλεγμονή εξελιχθεί και η νόσος μείνει χωρία αντιμετώπιση, τότε η περιοχή γίνεται έντονα ερυθρή, διογκώνεται, γίνεται σκληρή και οιδηματώδης, ενώ συχνά εκρέει πύον το οποίο είναι εξαιρετικά δύσοσμο. Σε ορισμένους ασθενείς με βαριά φλεγμονή η οποία μένει χωρίς αντιμετώπιση ή εξελίσσεται ταχέως μπορεί να παρουσιαστούν και γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, κακουχία και ναυτία.
Κλινική εικόνα: Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί αρχικά σαν ένα επεισόδιο μικροαποστήματος το οποίοι μπορεί να παρέλθει είτε μετά από διάνοιξη είτε μετά από απλή διάνοιξη και παροχέτευση η οποία μπορεί να γίνει αυτόματα (από μόνη της δηλαδή) είτε χειρουργικά. Εφόσον όμως δεν υπάρξει οριστική αφαίρεση της κύστης τότε η νόσος μπορεί αν υποτροπιάσει ή να δημιουργηθεί συρίγγιο με το οποίο η κοιλότητα συνδέεται πλέον με το δέρμα με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρείται εκροή υγρού. Σε ορισμένους πάλι ασθενείς αναπτύσσονται υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδια οιδήματος, διόγκωσης, πόνου και εκροής πύου. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.