Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Τι είναι τα θηλώματα

Τα θηλώματα αποτελούν καλοήθεις βλάβεις του δέρματος. Συνήθως είναι μικρά και στρογγυλά αλλά μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν μίσχο από όπου
κρέμονται. Συχνά έχουν το χρώμα του δέρματος και οι ασθενείς τις περιγράφουν σαν κρεατοελιές, αν και μπορεί να είναι ροδόχρωα, καφετιά ή ακόμη και σκουρόχρωμα και μπορεί να μοιάζουν με μικρές ελίτσες. Τα θηλώματα εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους και δε φαίνεται να υπάρχει υπεροχή όσον αφορά το φύλο και την ηλικία. Πρακτικά μπορεί να εμφανιστούν στον καθένα, αν και θεωρείται ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να ευνοούν την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους σημαντικότερους.

            (α) Σωματικό βάρος. Θεωρητικά το αυξημένο, υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί έμμεσο προδιαθεσικό παράγοντα. Τα παχύσαρκα άτομα ιδρώνουν περισσότερο, έχουν πολλές περισσότερες πτυχές με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη των θηλωμάτων.
            (β) Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της κύησης τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα ή να πολλαπλασιαστούν ευκολότερα. Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως η αιτία αυτού του φαινομένου, και πιθανολογείται ότι μπορεί να ευθύνονται τόσο ορμονικοί παράγοντες όσο και η αύξηση του σωματικού βάρους που συχνά παρατηρείται.
            (γ) Σακχαρώδης διαβήτης. Εχει παρατηρηθεί ότι τα θηλώματα εμφανίζονται πολύ συχνά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμη και κάποιες άλλες παθήσεις όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυστικών ωοθηκών και άλλες μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη εμφάνιση θηλωμάτων. Οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.
            (δ) Κληρονομικότητα. Εχει φανεί ότι υπάρχει μια κάποια κληρονομική προδιάθεση στην εμφάνιση των θηλωμάτων μεταξύ των ατόμων της ίδιας οικογένειας, αν και δεν έχουν καθοριστεί οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο. Ετσι αυτή η παρατήρηση παραμένει ακόμα ασαφής.