Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Πρωτοποριακή Λέιζερ Χειρουργική - Laser Surgery

Με την αλματώδη πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας και την εισαγωγή υπερσύγχρονων laser τελευταίας γενιάς στη χειρουργική άλλαξε σε σημαντικό βαθμό η σύγχρονη πρακτική χειρουργική.
Οι εφαρμογές των laser στη χειρουργική αποτελούν
ένα χώρο δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο, ο οποίος είναι μεν ελπιδοφόρος και πολλά υποσχόμενος απαιτεί όμως ενδελεχή κριτική θεώρηση σε συνεχή επιστημονική βάση
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και συνεχής προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για μελέτες οι οποίες βρίσκονται από έλεγχο, με αποτέλεσμα πολλές φορές τον ενθουσιασμό να ακολουθεί η απογοήτευση.
Το σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθούν πολλές και μεγάλες κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων σε πολλές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας σε βάθος χρόνου. Ευτυχώς για ορισμένες εφαρμογές των lasers στη χειρουργική υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο την αποτελεσματικότητα των μεθόδων.
Στη γενική χειρουργική τα lasers έχουν λίγες σχετικά, πιστοποιημένες με κλινικές μελέτες, εφαρμογές. Για τις παθήσεις όμως που εφαρμόζονται έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και πιθανότατα στο μέλλον θα αποτελέσουν για κάποιες από αυτές τη θεραπεία εκλογής.
Κάποιες από τις εφαρμογές εφαρμόζονται στην κλασσική χειρουργική στις οποίες το laser χρησιμοποιείται για τη διατομή ιστών, ενώ κάποιες άλλες εφαρμόζονται σαν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Αυτές είναι οι οποίες παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού αντικαθιστούν την κλασσική χειρουργική, μειώνουν την ταλαιπωρία και τον πόνο του ασθενούς.
Στην πρώτη κατηγορία το laser στην κλασσική χειρουργική χρησιμοποιείται για αιμόσταση και αφαίρεση όγκων. Στις ενδείξεις περιλαμβάνονται: οι όγκοι του στομάχου, του μαστού, του παγκρέατος, του ήπατος και των χοληφόρων, του σπληνός και του πρωκτού.
Τα laser που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις αυτές είναι διαφορετικής τεχνολογίας και περιλαμβάνουν τα: laser CO2, laser argon, και laserNd:Yag.
Lasers χρησιμοποιούνται επίσης στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής από γαστρενετερολόγους για την αφαίρεση ή καταστροφή όγκων του πεπτικού συστήματος. Tέλος, αναπτύσσεται ο χώρος της σύνθεσης και παραγωγής φωτοευαισθητοποιών ουσιών, που προσλαμβάνονται από όγκους, προκειμένου να καταστεί στη συνέχεια δυνατή η καταστροφή τους με τη χρήση ακτινοβολίας Laser.
Θεωρούμε πως ο σύγχρονος χειρουργός πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο, να εκπαιδεύεται και να εφαρμόζει τις σύγχρονες τεχνικές προς όφελος των ασθενών του.
Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες και με καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς, οι οποίοι και αποτελούν μέρος της δικής μας καθημερινής ιατρικής πράξης είναι ...

Διαβάστε περισσότερα: http://www.filippou-surgery.gr/index.php/laser-xeirourgiki