Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι το Port-A-Cath. Γενικές Πληροφορίες


Port A Cath1

Τι είναι το Port-A-Cath;
Το Port-A-Cath ή αλλιώς Intraport, είναι ειδικά σχεδιασμένη συσκευή η οποία τοποθετείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μακροχρόνια χημειοθεραπεία, προκειμένου να αποφεύγονται τα συνεχή τρυπήματα και οι αλλαγές φλεβοκαθετήρων.
Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής γλυτώνει την ταλαιπωρία των συνεχών τοποθετήσεων και αλλαγών φλεβοκαθετήρων οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολες από κάποιο σημείο και μετά διότι οι φλέβες καταστρέφονται από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Ταυτόχρονα δε επιτρέπεται η λήψη αίματος για εξετάσεις και η χορήγηση άλλων υγρών πέραν της θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως είναι οι λοιμώξεις και οι θρομβώσεις των φλεβών, καθώς η συσκευή βρίσκεται εξολοκλήρου τοποθετημένη κάτω από το δέρμα.

Πως ακριβώς λειτουργεί το Port-A-Cath;
Η συσκευή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε το ένα άκρο της να βρίσκεται μέσα σε μία μεγάλη κεντρική φλέβα (ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης) και το άλλο άκρο τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο υποδόριο (ώστε αφενός μεν να είναι εύκολη η χρήση του αφετέρου δε να αποφεύγονται οι λοιμώξεις).
Η συσκευή αποτελείται ουσιαστικά από δύο διαφορετικά τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους, δηλαδή από ένα καθετήρα κατασκευασμένο από σιλικόνη που εισάγεται στη φλέβα και από ένα μεταλλικό ή πλαστικό ρεζερβουάρ που τοποθετείται στο υποδόριο. Το ρεζερβουάρ είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να καθηλώνεται για να μη μετακινείται. Επίσης το ανώτερο του τοίχωμα είναι κυρτό και φτιαγμένο σιλικόνη ώστε να είναι δυνατή η εύκολη ανεύρεση του κάτω από το δέρμα και η ευχερής και ανώδυνη εισαγωγή της βελόνας ώστε να συνδεθεί με την εξωτερική συσκευή χορήγησης υγρών ή φαρμάκων.

Τοποθετείται εύκολα;
Η τοποθέτηση του κεντρικού καθετήρα γίνεται με τοπική αναισθησία σε χειρουργική αίθουσα και πιθανόν να χρειαστεί ακτινοσκοπική καθοδήγηση με τη χρήση c-arm. Πρέπει να γίνει υπό άσηπτες συνθήκες όπως είναι φανερό γιατί ο καθετήρας εισάγεται σε κεντρική φλέβα και υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης.
Ανευρίσκεται αρχικά με μία ειδική βελόνα μία κεντρική φλέβα (συνήθως η δεξιά ή αριστερή υποκλείδιος). Στη συνέχεια εισάγεται ένα οδηγό σύρμα και αφαιρείται η βελόνα παρακέντησης. Με ένα ειδικό διαστολέα διανοίγεται ένα μικρό κανάλι και στη συνέχεια εισάγεται ο μόνιμος σιλικονούχος καθετήρας.
Το περιφερικό άκρο του καθετήρα συνδέεται σε μία ειδική έξοδο του ρεζερβουάρ και ασφαλίζεται ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απόσπασής του καθετήρα και είσοδος του στο αγγείο.
Τέλος, γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα στην περιοχή του θώρακα κάτω από την κλείδα, δημιουργείται ένας μικρός θύλακας και το ρεζερβουάρ καθηλώνεται στη θέση αυτή με ένα δύο ράμμα ώστε να μην είναι δυνατή η μετακίνηση ή περιστροφή του.
Η όλη επέμβαση είναι συνήθως απλή διαδικασία που διαρκεί 15-30 λεπτά. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπου η επέμβαση να διαρκέσει πολύ ώρα ή να μην πραγματοποιηθεί. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις αγγειακών ανωμαλιών όταν δεν είναι δυνατή η ανεύρεση της υποκλείδιας φλέβας ή όταν υπάρχει θρόμβωση ή ανώμαλη εκβολή άλλου αγγείου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισαχθεί ο καθετήρας.
Αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του καθετήρα ελέγχεται με το ακτινοσκοπικό μηχάνημα η θέση του, η λειτουργία του (αναρρόφηση-έγχυση) και τέλος ηπαρινίζεται με ειδικό διάλυμμα ώστε να μη θρομβωθεί.