Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Ομφαλοκήλη. Απαλλαγείτε γρήγορα και ανώδυνα με τις νέες τεχνικές!!!

omfalokyli1Πως δημιουργείται η ομφαλοκήλη;

Αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, ο ομφάλιος λώρος απολινώνεται και διατέμνεται. Σε μερικές εβδομάδες το υπόλειμμα (κολόβωμα) του ομφάλιου λώρου αποπίπτει, αφήνοντας πίσω τον ομφαλό.
Στους ενήλικες
είναι δυνατό με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθεί κάποιο χάσμα στην περίμετρο του δακτυλίου συνήθως αμέσως πάνω ή κάτω από τον ομφαλό.

Στην πλειοψηφία, δηλαδή, των περιπτώσεων πρόκειται για παραομφαλοκήλες, ενώ οι αληθείς κήλες που το χάσμα αφορά στο εσωτερικό του ομφαλικού δακτυλίου είναι πολύ σπάνιες, σε αντίθεση με τα βρέφη και τα παιδιά.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομφαλοκηλών στους ενήλικες αφορά σε πολύτοκες γυναίκες, ενώ η συχνότητα αυξάνεται περισσότερο εάν συνυπάρχει και παχυσαρκία.


Πως καταλαβαίνουμε την ομφαλοκήλη;

omfalokyli22Σε ορισμένες περιπτώσεις η διόγκωση είναι πολύ μικρή. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο το ένα δάκτυλο προκειμένου να ανατάξουμε την κήλη ενώ και παράλληλα αισθανόμαστε το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Το άνοιγμα μπορεί να έχει τη διάμετρο ενός κέρματος. Εάν ο ασθενής είναι παχύσαρκος, η διόγκωση μπορεί να μην είναι εμφανής, αλλά μπορούμε να την εντοπίσουμε με ψηλάφηση κάτω από τον λιπώδη (υποδόριο) ιστό.
Συχνότερα εμφανίζεται μια μαλακή διόγκωση. Μπορεί να έχει διάμετρο από λίγα έως πολλά εκατοστά (μέγεθος γροθιάς ή πορτοκαλιού).
Οι περισσότερες ομφαλοκήλες ανατάσσονται εύκολα μέσα στην κοιλιά με ήπια πίεση  ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει και χαλαρώνει.
Το περιεχόμενο της κήλης που προσπίπτει προς τα έξω είναι συνήθως ανώδυνο μπορεί να με τον βήχα, το σφίξιμο την άρση βάρους ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση να αυξάνει σημαντικά σε μέγεθος.
Επίσης μπορεί να μην είναι δυνατή η επιστροφή του εντός της κοιλιακής κοιλότητας και τμήμα του να παραμένει μόνιμα κάτω από την τομή (μη ανατασσομένη κήλη) ή να περισφιχθεί από τους πέριξ ιστούς και μυς(περισφιγμένη κήλη), σε σημείο που να παρακωλυθεί η κυκλοφορία του αίματος και το τμήμα αυτό (συνήθως έντερο) να νεκρωθεί. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι δυνατό να παρατηρηθεί έντονος πόνος και σημεία φλεγμονής στο σημείο εκείνο.

Πως τίθεται η διάγνωση της ομφαλοκήλης;

Η διάγνωση συνήθως τίθεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, από τα συμπτώματα και από την διενέργεια πλήρους φυσικής κλινικής εξέτασης.

Ποια είναι η θεραπεία της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη στον ενήλικα πρέπει να επιδιορθωθεί ακόμη και όταν είναι ασυμπτωματική, επειδή πάντοτε υπάρχει το ρίσκο να γίνει περίσφιξη του περιεχομένου της στο μέλλον. Οι λίγες περιπτώσεις που τελικά δεν θα οδηγηθούν στο χειρουργείο αφορούν συνήθως:

Μικρές, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα κήλες (που μπορεί να συσταθεί παρακολούθηση για ένα ορισμένο διάστημα)

Άτομα μεγάλης ηλικίας, με σημαντικά προβλήματα υγείας (σοβαρή καρδιοπάθεια ή αναπνευστική ανεπάρκεια) που κρίνεται ότι είναι μεγάλου εγχειρητικού κινδύνου και μπορεί να καταλήξουν εντός του χειρουργείου ή άμεσα μετεγχειρητικά.
Άτομα που μετά πλήρη ενημέρωση, όσον αφορά τις πιθανές επιπλοκές από την μη χειρουργική επιδιόρθωση της κοίλης, δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

Τι χρειάζεται για την επέμβαση;

Προεγχειρητικά θα γίνουν εξετάσεις αίματος, ούρων, καρδιάς (ΗΚΓ) και πνευμόνων (ακτινογραφία).
Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί υπνηλία πριν τη μεταφορά σας στο χειρουργείο (προνάρκωση).
Δεν πρέπει να φάτε ούτε να πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την επέμβαση.

Εάν συνυπάρχει πρόβλημα χρόνιου βήχα (κάπνισμα, αναπνευστικό πρόβλημα, αντιυπερτασική αγωγή), πρέπει να προηγηθεί προσπάθεια θεραπείας ή περιορισμού του.

Επειδή ακριβώς η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την παρουσία ομφαλοκήλης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για αποτυχία της αποκατάστασης της κοιλιοκήλης και την εμφάνιση υποτροπής, στους παχύσαρκους θα πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή προσπάθεια για να χάσουμε βάρος.
Οι άνδρες που πάσχουν από πρόβλημα στον προστάτη και αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση υπερβολικά για να ουρήσουν χρειάζεται να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό πριν την επιδιόρθωση της κήλης τους. Σε αντίθετη περίπτωση η ίδια τάση των κοιλιακών τοιχωμάτων θα αποδειχθεί επιζήμια μετά την ανάταξη.