Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Κολοστομία


Οι κολοστομίες γίνονται για τους παρακάτω λόγους:
1.για την αποσυμφόρηση απόφραξης του παχέος εντέρου,
2.για την παρέκκλιση της ροής των κοπράνων κατά την προετοιμασία εκτομής φλεγμονώδους, αποφρακτικής ή διατριθείσας  αλλοίωσης ή μετά από τραυματισμό, 3. για την απομάκρυνση των κοπράνων όταν το περιφερικό παχύ έντερο ή το ορθό αφαιρούνται χειρουργικά,4. για την προστασία περιφερικής αναστόμωσης μετά από χειρουργική εκτομή. Η κολοστομία ενδέχεται να είναι προσωρινή, η οποία τελικά συγκλείεται, ή ενδέχεται να είναι μόνιμη. 
   Η πιο συχνή μόνιμη κολοστομία είναι η σιγμοειδική κολοστομία, που γίνεται κατά την κοιλιοπερινεϊκή εκτομή για καρκίνο του ορθού. Αυτή η κολοστομία είναι συμβατή με τη φυσιολογική ζωη εκτός από την οδό απομάκρυνσης των κοπράνων. Η σιγμοειδική κολοστομία αποβάλλει κόπρανα περίπου μία φορά την ημέρα αλλά η συχνότητα ποικίλει  στα διάφορα άτομα όπως ποικίλουν οι εντερικές συνήθειες στο γενικό πληθυσμό. 
   Η διατροφή εξατομικεύεται. Γενικά οι ασθενείς μπορούν να τρώνε τα ίδια τρόφιμα που προτιμούσαν προεγχειρητικά. Τα φρέσκα φρούτα, οι φρουτοχυμοί και αλλά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Μια κολοστομία που λειτουργεί φυσιολογικά δεν απαιτεί διαστολές.

Η συνολική συχνότητα επιπλοκών των κολοστομιών είναι 20% και τιο 15% των επιπλοκών  απαιτεί επεμβατική διόρθωση. Η χρόνια παρά  την κολοστομία κήλη είναι συχνή επιπλοκή. Αναπτύσσεται επειδή το άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος μεγεθύνεται  με το χρόνο, επιτρέποντας στο παχύ εντέρο, το περιτόναιο ή το λεπτό εντέρο να προπίπτουν δίπλα στην κολοστομία. Η κήλη -και πρόπτωση- είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν σε αυτούς τους ασθενείς. Η στένωση  αποφεύγεται κατά πολύ συρράφοντας την κολοστομία  στο χειρουργικό τραπέζι. Η νέκρωση και η εισολκή οφείλονται  σε τεχνικά σφάλματα κατασκευής της στομίας. Το παρά την κολοστομία απόστημα  παρατηρείται περιστασιακά άσχετα από τις προφυλάξεις που λαμβάνονται. Η διάτρηση προλαμβάνεται με το πλαστικό άκρο του καθετήρα και κρατώντας τη δεξαμενή  του καθετηριασμού στο επίπεδο του ώμου και όχι ψηλότερα. Λιγότερο σοβαρές επιπλοκές  περιλαμβάνουν την διάρροια, την κοπρόσταση  και τον ερεθισμό του δέρματος.