Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Απλή Διάχυτη Βρογχοκήλη


Συνήθως απαντάται σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 25 ετών. Συνήθως παρατηρείται μια συμμετρική, μαλθακή διόγκωση μπροστά στο λαιμό. Μπορεί να την έχετε για χρόνια και να την είχατε αποδώσει σε επιπλέον λίπος. Η βρογχοκήλη ανεβοκατεβαίνει όταν καταπίνετε. Δεν πονάει και δεν εμποδίζει στην κατάποση, μπορεί όμως να σας προκαλεί μια αίσθηση σφιξίματος στο λαιμό. Το μέγεθός της είναι δυνατόν να μεταβάλλεται ελαφρά και να γίνεται εμφανέστερη στην περίοδο ή κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης. Δεν αποτελεί συνήθως αισθητικό πρόβλημα. Συχνά μάλιστα οι μεγάλοι ζωγράφοι του 17ου και 18ου αιώνα προσέθεταν βρογχοκήλη στις γυναικείες φιγούρες για να τις κάνουν να δείχνουν ωραιότερες.

Διάγνωση: Για τη διάγνωση καλή κλινική εξέταση από τον ενδοκρινολόγο ή το χειρουργό και εργαστηριακός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, θυρεοειδικές ορμόνες) και απεικονιστικός (υπερηχογράφημα θυρεοειδούς).

            Θεραπεία: Δεν είναι απαραίτητη. Κατά το παρελθόν συνηθιζόταν η χορήγηση ιωδίου ή θυροξίνης, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρκετοί θα διαπιστώσουν ότι η βρογχοκήλη τους μικραίνει σε μέγεθος ή ακόμα και εξαφανίζεται σε διάστημα δύο-τριών χρόνων.