Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


  

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Που οφείλεται;

            Συμπτώματα, όπως συχνά επαναλαμβανόμενα επεισόδια οπισθοστερνικού καύσου, αναγωγές όξινου υγρού στον οισοφάγο, δυσκολία στην κατάποση αποτελούν ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Το προκάρδιο καυστικό άλγος προκαλείται από την παλινδρόμηση του ερεθιστικού γαστρικού οξέος και επιτείνεται, ιδιαίτερα, όταν ο ασθενής ξαπλώσει μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
 
            Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σφιγκτήρα που υπάρχει στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, εκεί που ενώνεται με το στόμαχο. Ο σφιγκτήρας αυτός ανεπαρκεί και έτσι δε μπορεί να εμποδίσει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Ο οισοφάγος αντιδρά και προσπαθεί να διώξει τα ερεθιστικά υγρά προς το στόμα και έτσι δημιουργούνται οι ερυγές και αναγωγές (ρεψίματα).

 
          Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει και άλλη νόσος, η οποία ονομάζεται διαφραγματοκήλη. Διαφραγματοκήλη δημιοργείται όταν οι ιστοί που συγκρατούν τον οισοφάγο στην κοιλιά χαλαρώσουν, δημιουργηθεί χάσμα, και τμήμα του στομάχου ή και του εντέρου εισέλθει στο θώρακα.

    Πως θα καταλάβω ότι έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και τι εξετάσεις απαιτούνται

            Μπορείτε να καταλάβετε ότι πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από το οπισθοστερνικό κάψιμο, που δημιουργείται, από τις συνεχείς αναγωγές και ερυγές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει δυσκαταποσία. Πολλές φορές τη νύκτα ο ασθενής, κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά από γεύμα έχει την αίσθηση ότι τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο, συναίσθημα όχι μόνο ενοχλητικό αλλά και επικίνδυνο, αφού μπορεί να επισυμβεί εισρόφηση.
            Η διάγνωση τίθεται πολύ εύκολα είτε με τη γαστροσκόπηση, όπου αναγνωρίζονται οι αλλοιώσεις που προκαλούνται από την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο, είτε με την ακτινογραφία οισοφάγου-στομάχου, όπου αναγνωρίζεται η κίνηση του στομάχου στο θώρακα.
 

            Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

           
Συνήθως η αντιμετώπιση της ΓΟΠ είναι συντηρητική. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει ερεθιστικές τροφές και να ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό. Η κατάκλιση ενδείκνυται τουλάχιστο μία ώρα μετά το φαγητό και όχι σε ύπτια θέση αλλά σε γωνία 30 μοιρών. Ταυτόχρονα ο ασθενής τίθεται σε φαρμακευτική αγωγή. Φάρμακο εκλογής είναι η ομεπραζόλη, και τα αποτελέσματα είναι συνήθως καλά.
  
            Όταν όμως παρά τη φαρμακευτική θεραπεία οι ασθενείς συνεχίζουν να υποφέρουν ή όταν συνυπάρχει και σημαντική διαφραγματοκήλη τότε η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική. Η επέμβαση αποσκοπεί στη σύγκλειση της οπής του διαφράγματος και την ενίσχυση του σφιγκτήρα του κατώτερου οισοφάγου με αναδίπλωση και συρραφή του στομάχου.
         Η επέμβαση αυτή με την επικράτηση και πρόοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η όλη επέμβαση έχει απλοποιηθεί. Όλα πλέον είναι δυνατό να γίνουν χωρίς χειρουργική τομή, με τη χρήση του λαπαροσκοπίου και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για μία ή δύο ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι θεαματικά, η ταλαιπωρία ελάχιστη, η επάνοδος στις καθημερινές ασχολίες ταχύτατη, το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο.
Περιοδικό ΥΓΕΙΑ και ΕΥΕΞΙΑ, Ιανουάριος 2007