Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι πιθανόν η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού μας συστήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή της συνήθους λειτουργίας του εντέρου του ανθρώπου. Ο κάθε ένας μας όμως, μπορεί να δώσει διαφορετική περιγραφή σ αυτό το φαινόμενο.
Ορισμός της δυσκοιλιότητας
Θεωρείται ότι υπάρχει δυσκοιλιότητα όταν δεν εκκενώνεται το έντερο μας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Στην δυσκοιλιότητα καθυστερεί να γίνει η κένωση του εντέρου και επομένως τα κόπρανα παραμένουν για πολύ χρονικό διάστημα στο παχύ έντερο, αφυδατώνονται σε μεγάλο βαθμό με συνέπεια να γίνονται ξηρά και σκληρά.
Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι:

1) Η συχνή αναβολή της κενώσεως ιδιαίτερα όταν το έντερο μας ειδοποιεί ότι πρέπει να πάμε για κένωση. Οι αναβολές αυτές, είναι συνήθως αποτέλεσμα αμέλειας, επαγγελματικών υποχρεώσεων, ταξιδιών και αλλαγής περιβάλλοντος και διατροφής ή και απροθυμίας όπως πολύ συχνά συμβαίνει στα παιδιά για να μη διακόψουν το παιχνίδι τους.
2) Η χρόνια κατάχρηση ισχυρών καθαρτικών και αυτό γιατί συνήθως μετά από κένωση με υπακτικό πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 ημέρες μέχρι να ξανασυγκεντρωθούν αρκετά κόπρανα ώστε να ξαναδημιουργηθεί πάλι η τάση για κένωση.
* Το υπερτονικό έντερο. Παρουσιάζεται σε αγχώδη και νευρικά άτομα στα οποία όλo το παχύ έντερο βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σπασμού (είναι η γνωστή σπαστική κολίτιδα).
3) Το άτονο έντερο που παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς και σε χρόνιες παθήσεις που συνοδεύονται από έντονες εξαντλήσεις.
4) Σε επώδυνες βλάβες του δακτυλίου όπως οι αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού όπου το άτομο αναβάλει την κένωσή του για να μην πονέσει.
5) Η δίαιτα που είναι πτωχή σε υγρά και σε χορταρικά καθώς και παρατεταμένες δίαιτες αδυνατίσματος ή νηστείας.
6) Το γάλα της αγελάδος που είναι πλούσιο σε καζεΐνη αποτελεί συχνά αιτία δυσκοιλιότητας λόγω των σκληρών και συμπαγών κοπράνων που δημιουργεί.
7) Διάφορα φάρμακα που παίρνουμε σε διάφορες παθήσεις όπως π.χ. τα κοινά παυσίπονα που περιέχουν κωδεϊνη. Πολλά φάρμακα έχουν σαν παρενέργεια τους τη δυσκοιλιότητα.
8)  Η εγκυμοσύνη λόγω της πιέσεως που ασκεί η εγκυμονούσα μήτρα στο έντερο.
9) Διάφορες παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, το πνευμονικό εμφύσημα, η τοξικομανία κλπ. Μεταξύ των παθήσεων ο καρκίνος του εντέρου αποτελεί μια σοβαρή αιτία προοδευτικά εγκαθιστούμενης δυσκοιλιότητας που πάντοτε πρέπει να αποκλείουμε με ορισμένες εξετάσεις. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για άτομα που μέχρι πρόσφατα είναι κανονικές κενώσεις και τελευταία άρχισαν να γίνονται δυσκοίλια. Αν μάλιστα στα κόπρανα υπάρχει και αίμα, τότε πρέπει το άτομο να επισκεφθεί τάχιστα στο γιατρό του.
10)  Ορμονικές αλλαγές (λόγω εγκυμοσύνης και εμμηνόπαυσης).

Συνέπειες της δυσκοιλιότητας
Οι συνέπειες είναι πάρα πολλές και διαφορετικές αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι ταλαιπωρούν τον πάσχοντα. Οι συνέπειες είναι επίπονες και ψυχοφθόρες και έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:
κοιλιακά άλγη, 2) πίεση τάση στο στόμαχο, 3) αίσθημα φουσκώματος, 4) ναυτία, 5) κράμπες, 6) κολικοί
Ψυχολογικές συνέπειες που είναι σημαντικές όπως:
κακή διάθεση, 2) κούραση, 3) περιορισμός της αποδοτικότητας στην εργασία, 4) επιθετική συμπεριφορά, 5) άγχος

Δίαιτα κατά της δυσκοιλιότητας
Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ποικιλία φυτικών ουσιών και αποτελούν μέρος της τροφής μας που περνά μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να πέπτεται. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο και τον χρόνο της διέλευσης των τροφών στο έντερο. Κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού με συνέπεια να μαλακώνουν την υφή των κοπράνων, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης προκαλούν αίσθημα κορεσμού
Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται
Όλα τα είδη λαχανικών, ιδιαίτερα χόρτα, λάχανο μαρούλι, σέλινο, σπανάκι κ.λ.π.
Τουλάχιστον τρία φρούτα την ημέρα ( όχι πολλές μπανάνες, μήλα )
Χυμοί φρούτων