Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Τι είναι οι Ευρυαγγείες και οι Τηλεαγγεικτασίες


Φυσιολογικά τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Στην περίπτωση που αυτά διαταθούν γίνονται ορατά και τότε ονομάζονται Ευρυαγγείες ή Τηλεαγγεικτασίες. Με την πάροδο του χρόνου αυτά
τα ήδη διατεταμένα φλεβίδια διατείνονται ακόμη περισσότερο και επεκτείνονται δημιουργώντας αυτούς τους αραχνοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους μας εξαιτίας κυρίως των αισθητικών διαταραχών που προκαλούν στα σημεία όπους δημιουργούνται. Δεν είναι όμως μόνο το αισθητικό πρόβλημα, για το οποίο αναζητούν λύση χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρκετές περιπτώσεις τα διατεταμένα αυτά αγγεία μπορεί να αιμορραγούν, να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο υπερκείμενο δέρμα ή ακόμη και πόνο σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι ευρυαγγείεςκαι οι τηλεαγγειεκτασίες είναι αγγειακής φύσης προβλήματα και είναι συνηθέστερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Σε γενικές γραμμές οι ευρυαγγείες αναπτύσσονται κυρίως στους μηρούς και τις κνήμες στον άκρο πόδα και το πρόσωπο. Τα διατεταμένα τριχοειδή ανευρίσκονται συνήθως στο πρόσωπο, στη μύτη, στις παρειές (μάγουλα) και σπανιότερα στα κάτω άκρα, παρότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για την εμφάνισή τους.
Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ ευρυαγγειών και διατεταμένων τριχοειδών? Οι ευρυαγγείες είναι μεγαλύτερα αγγεία τα οποία είναι διατεταμένα και μοιάζουν με τους κιρσούς. Έχουν διάμετρο μικρότερη από 2 χιλιοστά, και χρώμα σκούρο κόκκινο, μωβ ή μπλε είναι ελικοειδείς και μπορεί να προβάλλουν και πάνω από το επίπεδο του δέρματος. Αντίθετα τα διατεταμένα τριχοειδή είναι τα μικρότερα και λεπτότερα αγγεία του σώματός μας με τα οποία επιτυγχάνεται η μικροκυκλοφορία, και η διάμετρός τους είναι μικρότερη από 0.2 χιλιοστά.
Γιατί όμως δημιουργούνται οι ευρυαγγείες και ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή τους? Όπως ήδη προαναφέρθηκε τόσο οι ευρυαγγείες και οι τηλεαγγειεκτασίες συνιστούν αγγειακές βλάβες και είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας, η οποία οφείλεται σε διάφορες αιτίες, και σχεδόν πάντα υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η φλεβίτιδα, η διαταραχές της αιματικής ροής, η θρόμβωση, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές μεταβολές και η καθιστική ζωή. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί η κατανάλωση αλκοόλ, οι κακώσεις, το τραύμα, προηγηθείσα επέμβαση, και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω είτε άρσης βάρους, δυσκοιλιότητας, ασκίτη, χρόνιου βήχα κοκ
Όσον αφορά τώρα τα διατεταμένα τριχοειδή αυτά συνήθως προκαλούνται από την βλάβη του δέρματος λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, από τις απότομες εναλλαγές θερμού ψυχρού, από φάρμακα ή ορμονικές διαταραχές και λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμη μπορεί να οφείλονται σε προηγηθείσα επέμβαση, σε υπάρχουσα φωτοευαισθησία, σε κληρονομικές καταστάσεις, να αναπτύσσονται στα πλαίσια ροδόχρου ακμής ή τέλος να δημιουργούνται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ή συγκεκριμένο λόγο.