Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Πέτρες στη χολή

Οριστική και ανώδυνη θεραπεία με λαπαροσκόπηση. Την τεχνική που υπόσχεται λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικών λοιμώξεων, γρηγορότερη αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες !

Τι είναι η χολολιθίαση
Οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) είναι η παθολογική κατάσταση δημιουργίας λίθων μέσα στην χοληδόχο κύστη. Η χολή είναι ένα πεπτικό υγρό που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη των τροφών και ιδιαίτερα των λιπών, ρέει από το ήπαρ (όπου και παράγεται) προς το έντερο διαμέσου ενός πόρου (αυλού), του χοληδόχου πόρου. Μετά τη λήψη τροφής η χοληδόχος κύστη συσπάται και απελευθερώνει τη χολή στο έντερο.

Πως καταλαβαίνουμε τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη;
Η χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι και την άνω κοιλιά, συχνά φουσκώματα μετά το φαγητό, καούρες, ναυτία, ρεψίματα, πικρό στόμα, τάση για έμετο μετά από ένα βαρύ γεύμα, πυρετό, ίκτερο και πόνο (κολικούς).
Τι προκαλεί τη δημιουργία λίθων στη χοληδόχο κύστη;
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία χολολιθίασης είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η ηλικία (η χολολιθίαση συναντάται περισσότερο σε άτομα προχωρημένης ηλικίας), το φύλο (οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα πέτρες στη χολή), η παχυσαρκία, οι αιμολυτικές αναιμίες και ο ίκτερος, η εγκυμοσύνη, διάφορες νόσοι του εντέρου και οι κακές διατροφικές συνήθειες (και πιο συγκεκριμένα δίαιτα πλούσια σε θερμίδες, λίπη και χοληστερόλη)
Ποιοι είναι οι Κίνδυνοι και επιπλοκές της χολολιθίασης;
Η χολολίθαση παρουσιάζει αρκετές επιπλοκές, ορισμένες από τις οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
• Εμπύημα της χοληδόχου κύστης (συλλογή πύου), οξεία κοιλία και περιτονίτιδα
• Σταδιακή αλλοίωση των τοιχωμάτων και δημιουργία περιτοναϊκών και εντερικών συμφύσεων
• Αποφρακτικός ίκτερος, με χαρακτηριστική κίτρινη χροιά του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών συνήθως με κνησμό (φαγούρα) σαν αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων της χολερυθρίνης στο αίμα
• Οξεία παγκρεατίτιδα
• Μηχανική απόφραξη του εντέρου (ειλεός εκ χολολίθου)
• Οξεία χολαγγειίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή – βακτηριδιακή μόλυνση των χοληφόρων αγγείων εξαιτίας απόφραξης και στάσης της χολής
• Χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες φλεγμονές οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της χολολιθίασης;
Για περισσότερες πληροφορίες
www.filippou-surgery.gr

ή διαβάστε όλο το άρθρο στο: