Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Mετεγχειρητική κήλη

koiloiokiliΤι είναι και πως δημιουργείται;
Μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται στο 10-16% περίπου των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε κάποια ανοικτή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.
Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από ανοικτή χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και μετά από λαπαροσκόπηση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πλάγιες τομές (μετά χολοκυστεκτομή ή νεφρεκτομή), αλλά και σε μέσες τομές (πχ μετά κολεκτομή ή γαστρεκτομή).

Για διάφορους λόγους η μετεγχειρητική ουλή του τραύματος διανοίγεται και ένα τμήμα εσωτερικού οργάνου προβάλλει από το χάσμα. Αυτή είναι η μετεγχειρητική κήλη. Εκείνο που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι οι μετεγχειρητικές κήλες παρουσιάζουν να την τάση να υποτροπιάζουν ακόμη και μετά από χειρουργική διόρθωσή τους.


Που οφείλεται η μετεγχειρητική κήλη;

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που ευθύνονται για την δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης είναι οι παρακάτω:
  • Κακή εγχειρητική τεχνική
  • Μετεγχειρητική λοίμωξη της πληγής
  • Κακή σύγκλειση του τραύματος
  • Παχυσαρκία
  • Ηλικία. Η επούλωση του τραύματος συνήθως καθυστερεί και υπολείπεται στους ηλικιωμένους ασθενείς.
  • Γενική αδυναμία. Κίρρωση, καρκίνος και χρόνια μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επούλωση του τραύματος.
  • Έντονος βήχας, δυσκοιλιότητα 

Πως γίνεται η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης;

Η μετεγχειρητική κήλη  μπορεί να εμφανιστεί άμεσα μετεγχειρητικά ή μετά από χρόνια.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκήλης είναι η παρουσία ψηλαφητού μορφώματος, ιδιαίτερα όταν αυξάνεται  η ενδοκοιλιακή πίεση (βήχας, δυσκοιλιότητα). Ο πόνος και πιθανότατα συμπτώματα που σχετίζονται με το όργανο που περιέχεται, όπως για παράδειγμα ειλεός όταν περιέχεται τμήμα του εντέρου.



Ποια είναι η σωστή θεραπεία των μετεγχειρητικών κηλών;

Η αντιμετώπιση των κοιλιοκήλων είναι χειρουργική. Οι μετεγχειρητικές κήλες πρέπει να θεραπεύονται έγκαιρα καθόσον μπορεί να προκαλέσουν εντερική απόφραξη.Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος. Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι εύκολη, γρήγορη, συνοδεύεται από λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, μικρότερη νοσηλεία και εξίσου καλά αποτελέσματα. Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία.