Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Σμηγματογόνος Κύστη


Κάτω από την επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος υπάρχουν διαφόρων ειδών μικροσκοπικοί αδένες.  Παράδειγμα αποτελούν οι ιδρωτοποιοί αδένες καθώς και οι σμηγματογόνοι αδένες , οι οποίοι εκκρίνουν μικρές ποσότητες  παχύρρευστων λιπαρών ουσιών.  Πολλές  φορές   ο  λεπτός  πόρος  αυτών  των  αδένων  αποφράσσεται  χωρίς να  διακόπτεται  η  παραγωγή  ουσιών,  με αποτέλεσμα τη  διόγκωση του οργάνου.
  Όταν  ο αδένας  αυτός  διογκωθεί  αρκετά γίνεται ψηλαφητός και ονομάζεται σμηγματογόνος κύστη.  Το περιεχόμενο της κύστης προοδευτικά γίνεται πυκνόρρευστο  μοιάζει με τυρί,  και έχει οσμή ιδρώτα.
  • Μια σμηγματογόνος κύστη μπορεί να σταματήσει να μεγαλώνει όταν αποκτήσει μέγεθος μπιζελιού,  ή να συνεχίσει να μεγενθύνεται έως  ότου  γίνει σαν μπάλα του γκολφ.
  • Οι σμηγματογόνες κύστεις δεν είναι κακοήθεις και δεν εξαλλάσσονται.
Οι σμηγματογόνες κύστεις εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή λείων, στρογγυλών επαρμάτων στο δέρμα,  και  εντοπίζονται συχνότερα στην κεφαλή, τον τράχηλο και το ανώτερο τμήμα της ράχης. Δεν είναι  επώδυνες εκτός εάν επιμολυνθούν.
Συνήθως η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού και την προσεκτική εξέταση της κύστης. 
Η χειρουργική εξαίρεση αποτελεί τη μοναδική θεραπεία της σμηγματογόνου κύστης.
Το δέρμα επάνω από την κύστη καθαρίζεται με αντισηπτικό  διάλυμα και περιβάλλεται με ειδικά αποστειρωμένα πεδία.
Η περιοχή γύρω από την κύστη διηθείται  με μια πολύ  λεπτή και κοντή βελόνα με τοπικό αναισθητικό έτσι ώστε να αναισθητοποιηθεί πλήρως.
Γίνεται μια μικρή και προσεκτική τομή και η κύστη αφαιρείται ολόκληρη.
Η επέμβαση συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά.
Το τραύμα συμπλησιάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στις περιπτώσεις που η κύστη φλεγμαίνει είναι κόκκινη και γεμάτη πύον πρέπει να διανοιχτεί  και να αδειάσει.  Μερικές  εβδομάδες αργότερα όταν θα έχει περάσει η οξεία φάση και η κύστη θα έχει μικρότερο μέγεθος μπορεί να γίνει η αφαίρεση όπως προαναφέρθηκε.
Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας αμέσως μετά την επέμβαση.

Θα ενημερωθείτε για  τις οδηγίες της απαιτούμενης μετεγχειρητικής παρακολούθησης  και για την αφαίρεση των ραμμάτων.